Sabtu, 14 November 2009

ROTI JALA,KARIPAP PUSAR DAN COCONUT BLOSSOM







JUMAAT LEPAS,KAK LONG MENYIAPKAN TEMPAHAN ROTI JALA DAN KARIPAP PUSAR UNTUK TINA,KETUA WANITA BIRO MUSLIMAH YANG MENGADAKAN MAJLIS DOA SELAMAT DI RUMAHNYA.TERIMA KASIH YA TINA.
AHAD PULA MEMBUAT COCONUT BLOSSOM UNTUK DILLA YANG NAK BERIKAN PADA KAKAK IPARNYA.SEPERTI BIASA MESTI ADA INTI KACANG MERAH DAN KELAPA.TERIMA KASIH TAK TERHINGGA PADA SEMUA.ALHAMDULILLAH........

Khamis, 12 November 2009

KEK UNTUK JAMUAN AKHIR TAHUN DAN NASI LEMAK

PILIHAN ADIK YANG RINGKAS
NASI LEMAK PILIHAN CIKGU

KEK BERBUNGA PILIHAN KAKAK

TADI KAK LONG TELAH KE SEKOLAH UNTUK MENGHANTAR TEMPAHAN DARI PARA PELAJARNYA DAN JUGA DARI CIKGU ROSMINI.AWAL2 PAGI DAH TERCONGOK KAT DAPUR UNTUK SEDIAKAN TEMPAHAN NASI LEMAK.BANGUN AWAL2 LA SEBAB KENA BUAT KEJE SORANG2,SEMUA DAH KELUAR KERJA DAN KE SEKOLAH.
ALHAMDULILAH SEMUANYA SIAP DALAM MASA YANG DIJANJIKAN.....TERIMA KASIH BANYAK PADA ADIK DAN KAKAK SERTA CIKGU YANG SUDI JADI PELANGGAN TETAP KAK LONG.

Sabtu, 7 November 2009

PELBAGAI TEMPAHAN KUIH MUIH

KEK MARBLE
TALAM CENDOL

KOLEH KACANG




ANEKA MUFFIN

SEMALAM KAK LONG TERIMA SMS DARI ROZLIN YANG TINGGAL DI SKUDAI BUAT TEMPAHAN MUFFIN.SMS JAM 10 PAGI NAKKAN MUFFIN JAM 2 PETANG.
KEBETULAN PULA SEMALAM JUGA KAK LONG TERIMA TEMPAHAN DARI NOR DAN WATIE UNTUK MENGHADIAHKAN KUIH MUIH UNTUK KAWAN MEREKA YANG MENGADAKAN MAJLIS CUKUR JAMBUL.TERIMA KASIH BANYAK PADA SEMUANYA YANG SUDI ORDER YA....BUSY KAT DAPUR SEPANJANG HARI TAK TERASA PENATNYA SEBAB DAPAT REZEKI DAN ALHAMDULILLAH TAK TERHINGGA KEHADRATMU YA ALLAH.

Isnin, 2 November 2009

ORDER MINGGU LEPAS




DALAM KESIBUKKAN DENGAN HAL2 SEHARIAN HINGGA LUPA UNTUK TOP UP BLOG KAK LONG NI...TERIMA KASIH LA PADA YANG SUDI MENJADI PELANGGAN YANG SETIA TERUTAMA SEKALI PADA
KAK SU -------- KEK COKLAT MOIST
WATI-----------KOLEH KACANG DAN TALAM CENDOL
INA-------------KOLEH KACANG
ESAH-----------MUFFIN DAN TALAM CENDOL
SEMOGA SUDI BUAT TEMPAHAN LAGI YA....................LAYANZZZZZZZ......

Jumaat, 30 Oktober 2009

BONDA BELANJA MAKAN

SEBELAH KL TULAH ANAK BUJANG YANG PEMALU

SATE WAK RADOL YANG ENAK

SEMPAT POSING LAGI WAHAI BONDA

BONDA KL NI SUKA BENAR MAKAN KAT LUAR.BONDA NAK MERAIKAN KAK LONG DAN SUAMI DENGAN BELANJA MAKAN.APA LAGI........BUKAN MAIN SERONOK LA SEISI KELUARGA.ORDER..JANGAN TAK ORDER KATA BONDA.TEMPAT YG PALING DEKAT DAN ADA MAKANAN YANG SEDAP IALAH KAT GERAI WAK RADOL YANG TERKENAL DI JB.PENUH MEJA DENGAN MAKANAN.......SIAP BUNGKUS BAWA BALIK LAGI......TERIMA KASIH BONDA YANG PEMURAH....SIAP DAPAT HADIAH LAGI TAU...........

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN KE 16



HARI INI GENAPLAH 16 TAHUN USIA PERKAHWINAN KAMI SUAMI ISTERI.WALAUPUN SIBUK DENGAN HAL MASING2 TAPI DAPAT JUGA KITA RAIKAN BERSAMA.PADA MULANYA HUBBY KAK LONG MALU2 UNTUK BERGAMBAR TAPI KERANA SAYANGKAN KL,DIA SUDI JUGA.ORANGNYA PEMALU SANGAT......DAN LEBIH SUKA LOW PROFILE.SEMOGA HARI2 YANG MENDATANG AKAN KITA TEMPOHI DENGAN PENUH KESABARAN DAN SEMAKIN ERAT KASIH DAN SAYANG.
SEMOGA SEMAKIN SUBUR CINTA DI RUMAH KITA............AMIN...........

Ahad, 25 Oktober 2009

ROTI NAN MINI VERSI KAK LONG


SETELAH SIBUK BEBERAPA MINGGU NI,KAK LONG BARU ADA MASA UNTUK MENYEDIAKAN ROTI NAN YANG HUBBY KAK LONG IDAMKAN.BIASANYA ROTI NAN BENTUKNYA BESAR DAN KENYANG MAKAN SEKEPING JE..TAPI ROTI NAN KL NI BUAT SAIZ MINI SUPAYA DAPAT BANYAK....KALAU NAK CUBA SALIN LA RESEPINYA YA.
BAHAN2 ROTI NAN
4 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 1/2 SUSU YIS MAURIPAN
2 SUDU GULA PASIR
1 SUDU GARAM
4 SUDU MENTEGA/MARJERIN DICAIRKAN
4 SUDU YOGURT YANG PLAIN/SUSU SUAM
AIR SECUKUPNYA
MINYAK SAPI UNTUK GORENG ROTI
CARA2NYA
GAUL BAHAN KERING TERLEBIH DAHULU SEPERTI TEPUNG,GULA,YIS DAN GARAM.
KEMUDIAN BARU CAMPURKAN SEMUA BAHAN LAIN DAN ULI HINGGA SEBATI.
TUTUP DOH DENGAN PLASTIK ATAU KAIN LEMBAB DAN BIARKAN 1/2 JAM.BILA DAH NAIK SIKIT ULI LAGI DAN BULAT2KAN SEBERAT 50 GM DAN BIARKAN 15 MINIT.
GILING DOH DAN SAPUKAN SEDIKIT MINYAK SAPI ATAS ROTI KETIKA MENGGORENG.....GUNAKAN KUALI NON STICK SEBAB TAK GUNAKAN MINYAK YG BANYAK DEMI KESIHATAN.ROTI AKAN KEMBANG KETIKA MEMASAKNYA.BALIK2KAN HINGGA MASAK.
KUAH DAL
2 BIJI BAWANG BESAR
2 BIJI BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
SEMUA BAHAN DI ATAS DIKISAR HALUS
DAUN KARI
SERBUK KARI
DAGING TETEL YANG DAH DIREBUS HINGGA EMPUK
KACANG DAL YANG DIRENDAM TERLEBIH DAHULU
ASAM JAWA/ASAM KEPING
GARAM DAN BAHAN PERASA
SEDIKIT GULA JIKA SUKA
SANTAN PEKAT DALAM 1/2 BIJI
KENTANG DIPOTONG DADU
KACANG PANJANG
LOBAK MERAH DIPOTONG DADU
MINYAK UNTUK MENUMIS
CARA2NYA
PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN2 KISAR HINGGA NAIK BAU ATAU PECAH MINYAK.MASUKKAN REMPAH KARI YANG TELAH DIGAUL DENGAN AIR TERLEBIH DAHULU.GAUL SEBATI BARU MASUKKAN DAGING TETEL,KACANG DAL,KENTANG DAN LOBAK MERAH SERTA AIR REBUSAN TETELAN TADI.BILA DAH SEPARUH EMPUK KENTANG,BARU MASUKKAN KACANG PANJANG,AIR ASAM JAWA,GARAM,GULA,DAUN KARI DAN BAHAN PERASA.AKHIR SEKALI MASUKKAN SANTAN DAN DIDIHKAN SELAMA 5 MINIT DENGAN API YANG SEDERHANA.DAH SIAP...HIASKAN DENGAN CILI MERAHDAN CILI HIJAU YANG DIBELAH MEMANJANG.