Khamis, 19 Februari 2009

PUDING SOS KASTARD


PUDING NI KAK LONG BUAT SEBAB NAK MEMBALAS PEMBERIAN JIRAN SEBELAH RUMAH.TAK BAIK SIMPAN PINGGAN ORANG LAMA2 SO CEPAT2 PULANGKAN.KEBETULAN PULA PUTERI BONGSU KAK LONG NAK BAWA BEKAL KE SEKOLAH AGAMA...SEMPAT JUGA TAPAWKAN.OK NAK CUBA KE.KITA LAYANZZ RESEPINYA...
BAHAN2NYA
1 CAWAN TEPUNG KASTARD
2 1/2 CAWAN AIR
1/2 CAWAN SUSU CAIR
5 SUDU GULA
SEMUA BAHAN DI ATAS NI DIMASAK HINGGA PEKAT DAN TUANGKAN DALAM ACUAN BIARKAN SEJUK.
UNTUK SOS KASTARDNYA
1 CAWAN SUSU CAIR
1 CAWAN AIR
1/2 CAWAN GULA
1/2 CAWAN TEPUNG KASTARD(KLU NAK CAIR KURANGKAN)
1/2 CAWAN JAGUNG KRIMER
SATUKAN SEMUA BAHAN DALAM PERIUK DAN GAUL RATA.MASAK DENGAN API YANG SEDERHANA HINGGA MENDIDIH.
UNTUK MENGHIDANG,POTONG PUDING YANG TELAH SEJUK KE DALAM MANGKUK.TUANGKAN SOS KASTARD ATASNYA DAN HIASKAN DENGAN BUAH2AN SEGAR ATAU COCKTAIL.ENAK DIMAKAN KETIKA SEJUK.HAI...TERINGAT EX BOYFRIEND YG SUKA MAKAN PUDING NI....JGN MARE ABANGKU SAYANG.

BANANA BANANA BREAD



RESEPI NI KAK LONG COPY DARI ZANA.MEMANG TERASA SANGAT KEPISANGANNYA(SEDAP SANGAT TU).MUDAH DISEDIAKAN.ANAK2 DAN HUBBY KATA SEDAP DAN SURUH BUAT LAGI.SEKALI NGADAP JE TERUS LICIN...TAK SEMPAT NAK SEJUK.SO APA LAGI JOM TENGOK RESEPINYA.LAYANZZZZ...



BAHAN2NYA

2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN BUTTER(KL GUNA MINYAK JE)
3/4 CAWAN GULA PERANG(GULA BIASA 1/2 CWN)
2 BIJI TELUR A(TELUR C 3 BIJI)
2 1/2 CAWAN PISANG(IKUT SUKA)
1 SUDU BIKARBONAT SODA
SECUBIT GARAM
OATS UNTUK HIASAN

CARA2NYA

PUKUL BUTTER,GULA DAN TELUR.MASUKKAN BAHAN2 LAIN DAN GAUL RATA.TUANG DALAM LOYANG DAN TABURKAN OATS.BAKAR DENGAN SUHU 175' SELAMA 45-55 MINIT.