Selasa, 30 Disember 2008

ROTI CAPATI KAK LONG

SETELAH PENAT SEHARIAN DENGAN AKTIVITI MENGEMAS,HUBBY KAK LONG MINTA BUATKAN CAPATI UNTUK MAKAN MALAM.ANAK-ANAK KAK LONG TAK KISAH MENU APAPUN JANJI MAKAN.MENU NI MUDAH DISEDIAKAN DAN MENGENYANGKAN.MAKAN 2 KEPING JE DAH RASA KENYANG.KAK LONG MASAK KARI AYAM JE.SEBENARNYA CAPATI NI LAUKNYA KARI DAGING CINCANG DENGAN TOMATO,BAWANG,LADA YANG DIPOTONG DADU.JOMLAH CUBA,TRY,TEST.

BAHAN-BAHAN ROTI CAPATI

1/2 KILO TEPUNG ATTA

AIR SECUKUPNYA

GARAM.

SEMUA BAHAN DI ULI HINGGA LEMBUT DAN DI BULAT-BULATKAN.GILING DOH JADI BULAT DAN TIPIS.MASAK ATAS KUALI NON STICK DENGAN API YANG SEDERHANA.TEKAN TEPUNG DGN TUALA YANG BASAH DAN AKAN TERHASILLAH GELEMBUNG-GELEMBUNG ATAS PERMUKAAN CAPATI TERSEBUT.BALIKKAN DAN ULANGI CARA MENEKAP DGN TUALA BASAH TADI.TAK PERLU LAMA SANGAT MASAK CAPATI NI TAKUT JADI KERAS DAN LIAT.

BAHAN-BAHAN KARI

200 GM DAGING CINCANG(REBUS DAN TOS)

BAWANG BESAR DI PTG DADU

LADA MERAH&LADA HIJAU DI PTG BULAT

TOMATO DI PTG DADU

SEDIKIT HALIA

2 SUDU REMPAH KARI DAGING

SANTAN SECUKUPNYA(SUSU CAIRPUN OK)

DAUN KARI & MINYAK

CARA-CARANYA

PANASKAN MINYAK DAN TUMIS DAUN KARI,BWNG,LADA,DAGING,REMPAH,HALIA.

BILA DAH MASAK MASUKKAN SANTAN,TOMATO,GARAM,AIR ASAM DAN SEDIKIT GULA.MASAK PEKAT.