Jumaat, 10 April 2009

GULUNGAN PANDAN CENCARU

JUGA SALAH SATU MENU YG KAK LONG BELAJAR MASA KURSUS ARI TU.NAK CUBA KE?MARI TENGOK RESEPINYA.LAYANZZZ

BAHAN2NYA

3 EKOR IKAN CENCARU DIBELAH BELAKANGNYA

DAUN KARI

MINYAK UTK MENGGORENG

1/2 CAWAN KELAPA

1/2 KUNTUM BUNGA KANTAN DIHIRIS HALUS

GARAM,GULA,AIR ASAM JAWA SECUKUPNYA DAN DAUN PANDAN

BAHAN2 KISAR

20GM CILI BOH(CILI KERING GILING OK JUGA)

10GM SERBUK KUNYIT

3 ULAS BAWANG PUTIH

4 BIJI BAWANG KECIL(BWNG MERAH JUGA BOLEH

1 HELAI DAUN KUNYIT

1 HELAI DAUN LIMAU PURUT

CARA2NYA

SATUKAN SEMUA BAHAN KISAR DENGAN GARAM,GULA,BUNGA KANTAN,AIR ASAM JAWA DAN KELAPA.GAUL RATA DAN SUMBATKAN KE DALAM BELAKANG IKAN.BALUTKAN DENGAN DAUN PANDAN DAN CUCUKKAN LIDI UNTUK KEMASKAN LAGI LILITAN.

PANASKAN MINYAK (JGN BANYAK SANGAT ANGGARAN 6 SUDU JE)TUMISKAN DAUN KARI DAN GORENG IKAN TADI HINGGA MASAK.