Jumaat, 6 Februari 2009

SALADA AYAM KAK LONG

RUPA AYAM BAKAR YG SEBENAR

SALADA AYAM DAH SIAP
BAHAN2NYA
AYAM SECUKUPNYA(1/2 EKOR)
REMPAH BLACK PEPPER MAGGIE
BAWANG PUTIH 3 BIJI(DI KISAR HALUS)
HALIS JUGA DIKISAR HALUS
PERAP AYAM DENGAN BAHAN2 DI ATAS DAN BUNGKUS DENGAN ALUMINIUM FOIL.BAKAR SELAMA 30-40 MINIT.BILA DAH MASAK TUNGGU SEJUK BARU DIPOTONG KECIL2 .SIAPKAN BAHAN 2 SEPERTI DAUN SALAD,TIMUN DAN TOMATO ATAS PINGGAN.SUSUN SEMUA SAYURAN DAN ISI AYAM DAN JANGAN LUPA TUANGKAN SOS BBQ BLACK PEPPER ATASNYA.HIDANGKAN.

MENU MAKAN TENGAHARI KAK LONG

DAH SIAP UNTUK DIMAKAN

CARA MEMBUNGKUS

SATU BUNGKUS ADA 3 EKOR JE

PAIS IKAN KAK LONG
BAHAN2NYA
IKAN SELAR KUNING 4-8 EKOR(IKUT SUKA)
DAUN PISANG
ALMUNIUM FOIL
BAHAN2 KISAR
CILI KERING 100GM
BAWANG BESAR 2 BIJI
BAWANG PUTIH 4 BIJI
SEDIKIT BELACAN
SEDIKIT HALIA
SEDIKIT KUNYIT HIDUP
SEDIKIT SERAI
GARAM.AIR LIMAU KASTURI 3 SUDU DAN 1 SUDU GULA.
CARA2NYA
SEMUA BAHAN KISAR DICAMPURKAN DENGAN GARAM,JUS LIMAU DAN GULA.GAUL RATA.
SUSUN IKAN ATAS DAUN PISANG YANG JUGA DIALASKAN ALUMINIUM FOIL.IKUT SUKA NAK LETAK BRAPA EKOR TAPI JANGAN BANYAK SANGAT TAKUT BERAT.
TUANGKAN BAHAN TADI KE ATAS IKAN DAN BUNGKUS RAPI.BAKAR DALAM OVEN SELAMA 25-30 MINIT.