Selasa, 17 Februari 2009

TRIFFLES


MAAF LA PIC TRIFFLES NI TAK NAMPAK PENUH SEBAB NAK CEPAT.ADA TETAMU YANG NAK DATANG.BARU KELUAR DARI FREEZER TU.BILA DAH DATANG TETAMU KAK LONG TAK SEMPAT NAK AMBIL PIC MASA HIDANGKAN.MAKLUMLAH SIBUK BENAR.MANA NAK BUAT AIR NAK HIDANG LAGI,PAS TU NAK BERBUAL.TERUNA DAN DARA KAK LONG PEMALU SANGAT BILA ADA TETAMU.NAK TAKNAK KENALAH BUAT SORANG2.HUBBY PULA SIBUK BERBUAL DENGAN TETAMU LELAKINYA.
BAHAN2 TRIFFLES
SWISS ROLL SECUKUPNYA DIPOTONG BULAT2 DAN SUSUN DLM LOYANG
1 TIN FRUIT COCKTAIL(TAPIS AMBIL JUSNYA)
JUS COCKTAIL TADI DITUANG ATAS SWISS ROLL TAPI JGN HABISKAN JANJI RATA
BAHAN KASTARD
1/2 TIN SUSU CAIR
1/2 CAWAN AIR
1/2 CAWAN GULA(NAK KURANG OK JUGA)
MASAK SEMUA BAHAN DI ATAS HINGGA MENDIDIH SEDIKIT BARU CAMPURKAN 1/2 CAWAN TEPUNG KASTARD YG DIGAUL DENGAN 4 SUDU AIR.MATIKAN API DAN TUANGKAN ATAS SWISS ROLL TADI.BIARKAN SEJUK DAN TUANGKAN BUAH2AN COCKTAIL TADI.
1 PAKET JELLY DIMASAK MENGIKUT CARA2 DIPAKETNYA.TUANGKAN JELLY TADI KE ATAS LAPISAN BUAH COCKTAIL.BIARKAN SEJUK BARU MASUKKAN DALAM FREZZER SUPAYA SEJUK DAN LEBIH ENAK GITU.

PROJEK KEREPEK PISANG





SENYAP DUA TIGA HARI NI BUKANNYA APA,ADA PROJEK KEREPEK PISANG.KAWAN KAK LONG YANG NAMANYA KAK BED DENGAN MURAH HATINYA BAGI SETANDAN PISANG.MEMANDANGKAN PISANG TU MASIH MENTAH,KAK LONG RASA INILAH MASANYA NAK BUAT KEREPEK.1/2 HARI JUGA LA NAK KERJAKAN SORANG2.TUKANG TENGOK DENGAN TUKANG MAKAN RAMAI...TUKANG GORENG KITA JE.MUAI JUGA LA DENGAN HANYA 2 SISIR PISANG DAPAT LE 4 BALANG.SO LAYANZZZZZ.