Ahad, 19 Julai 2009

ROTI KACANG MERAH

ROTI KACANG MERAH NI KAK LONG BUAT DAH LAMA TAPI BARU LA NI NAK EN3..BUSY LA...APA2PUN KALAU NAK MENCUBA BOLEHLAH SALIN RESEPI YA..

BAHAN2

480 GM TEPUNG ROTI

120 GM TEPING GANDUM

110 GM GULA HALUS

10 GM GARAM

20 GM TEPUNG SUSU/COFFEE MATE

1/2 PAKET MAURIPAN

1 SUDU BREAD IMPROVER

1 BIJI TELUR

300 ML AIR

60 GM SHORTENING/MENTEGA CAIR

PES KACANG MERAH DAN BIJAN.

CARA2NYA

SATUKAN SEMUA BAHAN KECUALI SHORTENING.GAUL DENGAN MIXER DAN GUNAKAN HOOK UNTUK DOH ROTI.GAUL SELAMA 3 MINIT BATULAH MASUKKAN SHORTENING.GAUL SEBATI SELAMA 10 MINIT(GUNAKAN TANGAN LAGI BEST).REHATKAN DOH SELAMA 10 MINIT DENGAN TUTUPKAN GUNAKAN KAIN BASAH ATAU PLASTIK.BULAT2KAN DOH SEBERAT 60 GM SETIAP SATU DAN MASUKKAN INTI KACANG MERAH.REHATKAN LAGI HINGGA NAIK SEDIKIT DAN SAPUKAN ROTI DENGAN MENTEGA CAIR DAN TABURKAN BIJAN.BAKAR SELAMA 10 -15 MINIT PADA SUHU 180' C.