Jumaat, 16 Januari 2009

KUIH PERIA



IDEA BUAT KUIH PERIA NI DATANG DARI DAPUR CIK MIN.SUSAH NAK CARI KUIH NI SEKARANG.CUMA ADA KAT SETENGAH TEMPAT JE.SEBENARNYA ADA WARNA MERAH DAN KUNING SELAIN DARI WARNA HIJAU.INTINYA PUN ADA YANG BERKACANG HIJAU,KACANG MERAH DAN KACANG TANAH SELAIN DARI INTI KELAPA.RESEPINYA ADA NI TAPI VERSI KAK LONG DA..NAK YANG ORI GI LE COPY KAT UMAH CIK MIN.

BAHAN2NYA
1/2 KILO KELEDEK DIREBUS(KUPAS KULIT YA)
1/2 CAWAN TEPUNG PULUT
SECUBIT GARAM
SEDIKIT AIR
PEWARNA

CARA2NYA
LENYEK KELEDEK YANG DIREBUS TADI HINGGA HANCUR DAN CAMPURKAN TEPUNG PULUT,GARAM,AIR DAN PEWARNA.ULI HINGGA DOH SENANG DIKEPAL.BULAT2KAN DAN ISI INTI KELAPA KE DALAMNYA.BENTUKKAN SEPERTI DAUN DAN ALASKAN DENGAN DAUN PISANG.KUKUS SELAMA 15 MINIT.

BAHAN2 INTI

1/2 BIJI KELAPA PARUT
50 GM GULA MERAH
20 GM GULA PASIR
SECUBIT GARAM
DAUN PANDAN
1/2 CAWAN AIR

MASAKKAN SEMUA BAHAN HINGGA MELEKIT DAN BILA SEJUK,KEPALKAN BULAT2 UNTUK DIJADIKAN INTI KUIH PERIA.

Rabu, 14 Januari 2009

MENU MAKAN MALAM

MAKAN MALAM YANG MUDAH DISEDIAKAN.MEE GORENG HAILAM NI KALAU MAKAN DENGAN SAMBAL KICAP KE ATAU DENGAN CILI JERUK OK JUGA.ASYIK MAKAN NASI JE..BORING LE..TAPI JANGAN TERPERANJAT SEBAB BAHAN2NYA PUN RINGKAS JE.JOM TENGOK RESEPINYA.

BAHAN2NYA

MEE KUNING

BAWANG PUTIH 6 BIJI DI TUMBUK HALUS

UDANG 10 EKOR

FISH CAKE DI HIRIS NIPIS

BEBOLA DAGING DI HIRIS NIPIS

SAYUR SAWI DI POTONG KECIL

LOBAK MERAH DI HIRIS PANJANG

TOMATO DI POTONG NIPIS

SOS TIRAM 3 SUDU

KICAP MANIS 1/2 CAWAN

MINYAK

CARA2NYA

PANASKAN MINYAK DAN TUMISKAN BAWANG PUTIH DAN GORENG HINGGA NAIK BAUNYA.MASUKKAN UDANG DAN LOBAK MERAH.BILA LOBAK DAH EMPUK,BARU MASUKKAN SEDIKIT AIR DIIKUTI DENGAN SAYUR SAWI,FISH CAKE DAN BEBOLA DAGING.KEMUDIAN MASUKKAN KICAP,SOS TIRAM DAN MEE KUNING.GAUL RATA DAN AKHIR SEKALI MASUKKAN TOMATO.MATIKAN API DAN HIDANGKAN.TABURKAN DENGAN BAWANG GORENG DAN DAUN SUP SERTA DENGAN HIRISAN CILI MERAH.

Selasa, 13 Januari 2009

LAPIS KAK LONG


DI DALAM KESIBUKKAN MENGURUSKAN HAL EHWAL KELUARGA,MASIH SEMPAT BUAT KUIH LAPIS.PADAHAL BAB MELAPIS NI KAK LONG TAK GEMAR SANGAT SEBAB NAK TUMPU KAT DIA JE..KLU TAK JAGA..SIAP TAK MENJADI NANTI.PUTERI BONGSU SUKA MAKAN SEBAB TU MERAJINKAN DIRI JUGA.BUAT LOYANG KECIL JE..CUKUPLA UNTUK KAMI SEKELUARGA.KAK LONG MASUK BLENDER JE SEMUA BAHAN..CARA EXPRESS NIE...NAK CEPAT JE.OK..KITA TENGOK RESEPI YA.

BAHAN2NYA

150 GM TEPUNG BERAS(CAP TERATAI)
50 GM TEPUNG GANDUM
1 SUDU TEPUNG UBI
200 GM SANTAN
120 GM GULA
SECUBIT GARAM
3 CAWAN AIR


CARA2NYA
BLEND SEMUA BAHAN HINGGA SEBATI.BAHAGIKAN KEPADA 2 BAHAGIAN.WARNA MERAH DAN WARNA ASAL(PUTIH LE).KLU NAK BANYAK WARNA IKUT SUKA HATI..LAGI MERIAH.PANASKAN KUKUSAN TERLEBIH DAHULU.TUANG LAPISAN PERTAMA DENGAN WARNA PUTIH DULU PAS TU TUNGGU DLM 3 MINIT DAN LAPISKAN WARNA MERAH.ULANGI MELAPIS HINGGA HABIS.TUNGGU SEJUK BARU POTONG.HIDANGKAN.

Ahad, 11 Januari 2009

LOPES DE KAK LONG



BILA ADA ORDER JE KUIH NI,MESTI KENA BUAT LEBIH.BUKANNYA APA JIRAN2 KAK LONG BOLEH CIUM BAU...KALAU ORDER 100 KEPING MAKA JADIKAN LE 200 GITU.KAWAN LAMA KAK LONG NI SLALU ORDER KALAU BUAT APA2 MAJLIS.KAK SAM SUKA MAKAN SEBAB KAK LONG BUAT CARA TRADISI..IAITU MEREBUS.SLALUNYA KAT PASAR MALAM,YANG ADA LOPES SEGERA.BILA TUANG AIR GULA TERUS BERDERAI.KALAU DIREBUS RASANYA KENYAL SIKIT.KAK LONG BUAT TAK GUNA SUKATAN,MAIN TUANG JE.NAK TAU RESEPINYA JOM...
BAHAN2NYA
1 KILO BERAS PULUT(ANGGARAN 40 KEPING)
2 SUDU GARAM
2 SUDU AIR KAPUR
PEWARNA HIJAU
AIR SECUKUPNYA
DAUN PISANG(WAJIB TAU)DI POTONG PANJANG.
TALI ATAU GETAH
DAUN PANDAN
CARA2NYA
CUCI PULUT HINGGA BERSIH DAN RENDAMKAN BERSAMA GARAM,AIR KAPUR DAN PEWARNA.BIARKAN 4-5 JAM.BERSIHKAN DAUN PISANG DAN MASUKKAN PULUT DAN BENTUKKAN SEPRTI SEGITIGA.IKAT DGN TALI ATAU GETAH.REBUS DENGAN DAUN PANDAN SELAMA 3-4 JAM.BILA DAH MASAK,ANGKAT DAN TOSKAN LOPES DLM TAPISAN YANG BESAR.INGAT JGN GUNA TANGAN TAKUT CEPAT BASI.DAH SEJUK BETUL BARU BOLEH DIHIDANG DGN KELAPA PARUT DAN AIR GULA.(GULA MERAH +GULA PASIR+DAUN PANDAN+AIR YG DIMSK PEKAT)

Jumaat, 9 Januari 2009

SARAPAN KAK LONG



PAGI NI,KAK LONG BANGUN LEBIH AWAL DARI BIASA SEBAB NAK SIAPKAN SARAPAN.MALAM TADI DAH MASAK SAMBAL UDANG.PAGI PULAK MASAK NASI LEMAK DAN CUCUR CAPATI.PUTERI BONGSU KL ADA KOKO KAT SEKOLAH.DAN KEBETULAN PULA HUBBY KENA GI RUMAH KAMI YANG AKAN MEMULAKAN RENOVASI PERINGKAT KE DUA.TUKANG RUMAH JANJI DTG KUL 8 PAGI.JADI PADA SESAPA YG NAK TAU MACAMNE NAK BUAT CUCUR CAPATI NI...TERAI LE YE.

CUCUR CAPATI.
BAHAN-BAHANNYA
3 CAWAN TEPUNG ATTA
2 CAWAN AIR
SECUBIT GARAM
1 BIJI TELUR
ISI UDANG,ISI KETAM(TERPULANG PADA CITARASA)
1 SUDU KECIL BAKING POWDER
1/2 CAWAN SAYUR CAMPUR
CILI MERAH DIHIRIS HALUS

CARA-CARANYA
SATUKAN SEMUA BAHAN DAN GAUL RATA.PASTIKAN ADUNAN TIDAK TERLALU CAIR
DAN TAK TERLALU PEKAT.YANG SEDANG2 SAJA YA.PAS TU SENDUKKAN SEDIKIT KE DALAM MINYAK YANG PANAS.BALIK2 KAN DAN GORENG DENGAN API YG SEDERHANA.

MINUM PETANG

TIBA-TIBA TERASA NAK MAKAN PAU SEBAB DAH LAMA TAK BUAT...MASA BELI MINGGU LEPAS KAT PASAR MALAM,ALAMAK! BILA DAH SEJUK KULITNYA KERAS INTINYA JGN CAKAP SECIPUT JE.BUAT LE LAGI SENANG DAN MUAI.SEKILO TEPUNG BOLEH DAPAT 40 BIJI TAU.BANYAK TU..KL BUAT PAU NI SAMA MCM KAT MAURIPAN TU.3 BIJI KL LETAK INTI JEM ROSELLE SEBAB NAK CUBA KELAINAN.OK GAK..APA-APA SAJA LA.

BAHAN-BAHAN

1 KILO TEPUNG GANDUM

11 GM YIS MAURIPAN

150 GM GULA PASIR

1OO GM MINYAK JAGUNG/MASAK

460 GM AIR

SECUBIT GARAM

CARA-CARANYA

LARUTKAN GULA DLM AIR.SATUKAN TEPUNG DENGAN YIS DAN GAUL RATA.BARU MASUKKAN AIR + GULA,MINYAK,GARAM.ULI HINGGA LICIN DAN KENYAL.KALAU NAK ELAK TEPUNG DARI MELEKAT KAT TANGAN,SAPUKAN SEDIKIT MINYAK.BULAT-BULATKAN DOH TADI MENJADI BEBOLA SEBERAT 30 GM SETIAP SATU.BIARKAN SELAMA 10 MINIT BARU ISIKAN INTI.ALASKAN PAU TADI DGN KERTAS KALIS GRIS ATAU DAUN PISANG.BIARKAN DOH TADI SELAMA 30 MINIT BARU KUKUS DENGAN API YG KUAT SELAMA 10 MINIT.


Khamis, 8 Januari 2009

KEK MARBLE WAWA


HARI INI IALAH BESDAY ADIK BONGSU KL KE 12 TAHUN.PAGI-PAGI DAH HANTAR KE JPN NAK BUAT IC.KL GI DENGAN MUMMY DAN DADDY KL SKALI TERMASUK LE WAWA
YANG EXCITED TU.DAH AMBIL NOMBOR TERUS KLUAR JAP CARI MAKAN LE.BILA PERUT DAH KENYANG MAKA BALIK SEMULA TUNGGU GILIRAN YANG PASTINYA MEMBOSANKAN.RAMAINYA MANUSIA ARI NI,MACAM2 BAU ADA DAN MCM2 GELAGAT.KL TAK SEMPAT NAK WAT KEK BESDAY TAPI SEMALAM ADA LE WAT KEK MARBLE NI DAN TAK SANGKA JADI KEK BESDAY UNTUK WAWA.NAK RESEPI?OK LA
WAT TAU..BILA JADI INFORM KL YA.
KEK MARBLE WAWA
250 GM BUTTER
200 GM GULA CASTOR
240 GM TEPUNG GANDUM
70 GM SUSU MANIS
4 BIJI TELUR
2 SUDU OVALLATE
1 SUDU BAKING POWDER
SEMUA DI SATUKAN DAN PUKUL RATA DENGAN MENGGUNAKAN KEK MIXER SELAMA
4 MINIT DALAM KELAJUAN TINGGI.BAHAGIKAN 3 BAHAGIAN.WARNAKAN IKUT SUKA.TAPI JIKA SUKA COKLAT CAMPURKAN BHG ITU DGN
2 SUDU SERBUK KOKO
2 SUDU SUSU SEGAR
1 SUDU PES COKLAT.
PANASKAN OVEN DAN BAKAR SELAMA 45-50 MINIT-180' (BERGANTUNG PD JENIS OVEN)