BAHAN2NYA
3 EKOR IKAN CENCARU DIBELAH BELAKANGNYA
DAUN KARI
MINYAK UTK MENGGORENG
1/2 CAWAN KELAPA
1/2 KUNTUM BUNGA KANTAN DIHIRIS HALUS
GARAM,GULA,AIR ASAM JAWA SECUKUPNYA DAN DAUN PANDAN
BAHAN2 KISAR
20GM CILI BOH(CILI KERING GILING OK JUGA)
10GM SERBUK KUNYIT
3 ULAS BAWANG PUTIH
4 BIJI BAWANG KECIL(BWNG MERAH JUGA BOLEH
1 HELAI DAUN KUNYIT
1 HELAI DAUN LIMAU PURUT
CARA2NYA
SATUKAN SEMUA BAHAN KISAR DENGAN GARAM,GULA,BUNGA KANTAN,AIR ASAM JAWA DAN KELAPA.GAUL RATA DAN SUMBATKAN KE DALAM BELAKANG IKAN.BALUTKAN DENGAN DAUN PANDAN DAN CUCUKKAN LIDI UNTUK KEMASKAN LAGI LILITAN.
PANASKAN MINYAK (JGN BANYAK SANGAT ANGGARAN 6 SUDU JE)TUMISKAN DAUN KARI DAN GORENG IKAN TADI HINGGA MASAK.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan