Jumaat, 6 Februari 2009

MENU MAKAN TENGAHARI KAK LONG

DAH SIAP UNTUK DIMAKAN

CARA MEMBUNGKUS

SATU BUNGKUS ADA 3 EKOR JE

PAIS IKAN KAK LONG
BAHAN2NYA
IKAN SELAR KUNING 4-8 EKOR(IKUT SUKA)
DAUN PISANG
ALMUNIUM FOIL
BAHAN2 KISAR
CILI KERING 100GM
BAWANG BESAR 2 BIJI
BAWANG PUTIH 4 BIJI
SEDIKIT BELACAN
SEDIKIT HALIA
SEDIKIT KUNYIT HIDUP
SEDIKIT SERAI
GARAM.AIR LIMAU KASTURI 3 SUDU DAN 1 SUDU GULA.
CARA2NYA
SEMUA BAHAN KISAR DICAMPURKAN DENGAN GARAM,JUS LIMAU DAN GULA.GAUL RATA.
SUSUN IKAN ATAS DAUN PISANG YANG JUGA DIALASKAN ALUMINIUM FOIL.IKUT SUKA NAK LETAK BRAPA EKOR TAPI JANGAN BANYAK SANGAT TAKUT BERAT.
TUANGKAN BAHAN TADI KE ATAS IKAN DAN BUNGKUS RAPI.BAKAR DALAM OVEN SELAMA 25-30 MINIT.

Tiada ulasan: