KEK MANGGA DAN KRIM SEGAR
SALAM BUAT TEMAN2 TERSAYANG...LAMA BETUL KAK LONG REHAT DARI MEMBLOGGING NIE.BUKANNYA APA,BANYAK HAL2 PENTING YANG PERLU KL SETTLE DULU.AL MAKLUM LAH...SIBUK DENGAN PERSIAPAN UNTUK PROJEK BISKUT RAYA.MANA NAK BELI TELAPNYA,BAHAN2NYA.YANG PENING NI GULA PULAK SUSAH NAK DAPAT....
KEK FUDGE COKLAT TU KAK LONG DAPAT DARI SEORANG CIKGU MASAKAN KAT BATU PAHAT,PUAN HAJJAH FARIDAH NAMANYA.MASA NAK BAGI 2 KEK TU ADA BERLAKU RUNTUHAN KEK SEBAB LEMBUT SANGAT..MAKA TERSENGET SIKIT RUPANYA.KEK MANGGA TU PULAK ANAK KAK LONG YANG REQUEST...BILA DAH BANYAK KEK MAKA JIRAN2 KL LA YG DAPAT....SERONOK BILA SEMUA SUKA....ADA YANG PESAN SURUH BUAT KEK LAGI....
APA2 PUN KALAU NAK TRY RESEPI KEK FUDGE COKLAT TU BOLEH LA COPY YA...
BAHAN2NYA
8 BIJI TELUR GRED B
4 OZ AIR SEJUK
4 OZ TEPUNG HONG KONG
6 OZ GULA CASTER/HALUS
8 OZ TEPUNG OPTIMA
1/2 SUDU SODA BICARBONAT
1 SUDU OVALLATE
1/2 SUDU KRIM OF TARTAR
PUKUL SEMUA BAHAN DI ATAS HINGGA KEMBANG DAN GEBU BARU MASUKKAN BAHAN2 LAIN
5 OZ MINYAK
3 0Z COKLAT MASAKAN YANG DICAIRKAN
2 SUDU COKLAT EMULCO
GAUL DENGAN GUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA HINGGA RATA.TUANG DALAM LOYANG DAN BAKAR SELAMA 50 MINIT DENGAN SUHU 170'C.
BILA KEK DAH SEJUK POTONG DUA DAN LAPISKAN DENGAN ADUNAN COKLAT DAN BUAH PEACH ATAU BUAH KEGEMARAN ANDA.SAPU RATA KE ATAS KEK DAN HIAS IKUT KESUKAAN ANDA.BAHAN2 UNTUK TOPPINGNYA IALAH
10 OZ AIR
3 OZ GULA
10 OZ SUSU CAIR
3 OZ COKLAT CAIR
1/2 SUDU COKLAT EMULCO
2 SUDU SERBUK AGAR2 SEGERA
2 SUDU TEPUNG HOON KWE
CARA2NYA
MASAK SEMUA BAHAN DI ATAS HINGGA PEKAT.JANGAN BIARKAN SEJUK SEBAB IA AKAN MENGERAS DENGAN CEPAT DAN SUSAH UNTUK KITA HIASKAN KEK NANTI.TUANG ATAS KEK KETIKA TOPPING NI PANAS....SELAMAT MENCUBA...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan