Ahad, 4 Januari 2009

ORDER LAGI



PUKUL 9 PAGI KAK LONG DAPAT PANGGILAN ADA TEMPAHAN KUIH DAN KEK.MRS.LAI DARI JOHOR JAYA YANG ORDER KUIH NI.PULAK TU NAK KUL 4 PETANG TADI.KALANG KELIBUT SEBAB NAK KENA GI BELI KELEDEK DULU.OH YA,LUPA LAK NAK BAGI TAU NAMA KUIH NI..CUCUR BADAK NGAN KEK GULA HANGUS.MRS.LAI NI DAPAT TAU PASAL KAK LONG DARI KAWAN DIA YANG DULU ORDER KUIH NGAN KL.REZEKI NI TAK LEH TOLAK MAKA TESCOLAH DESTINASI KL SETERUSNYA.NASIB BAIK KELEDEK TU ADA KAT SANA..MURAH PULAK..RM1.98 SEKILO.SLALUNYA RM2.9O.BALIK RUMAH TERUS JE REBUS KELEDEK.PAS TU BUAT KEK GULA HANGUS.MANA NAK MASAK UTK MAKAN TENGAHARI LAGI..JADI SUPERWOMAN SEKEJAP.AKHIRNYA..ALHAMDULILLAH SEMUA BERES.KEPADA IBU-IBU SEMUA SELAMAT MENJALANKAN TUGAS SEMPENA NAIK SEKOLAH ESOK....KL JADI DRIVER SEMULA.....AMBIK,ANTAR,AMBIK,ANTAR.......DEMI ANAK-ANAK BERKORBAN TENAGA.

MENU RINGKAS KAK LONG



INILAH PULA MENU MAKAN TENGAHARI KL SEKELUARGA.KURMA AYAM,SAYUR CAMPUR DAN IKAN KERING TUMIS.RASA-RASANYA SEMUA DAH TAU MASAK LAUK-PAUK NI,CUMA IKAN KERING NI MUNGKIN ADA YANG BELUM CUBA.KAK LONG KALAU MAKAN IKAN KERING NI DENGAN NASI PANAS2,WOW! 1 PINGGAN TAK CUKUP TU TAMBAH NASI LAGI....TAMBAH DEBAB LE.OK NAK CUBA..KE
IKAN KERING TUMIS
BAHAN-BAHANNYA
4-6 EKOR IKAN KERING KEMBUNG(CUCI TAPI JGN RENDAM TAU)
2 BIJI BAWANG BESAR DIPOTONG BULAT
2 BATANG CILI HIJAU
2 BATANG CILI MERAH
4 BATANG CILI PADI(NAK PEDAS NI)
LIMAU SAMBAL IKUT SUKA
CARA-CARA MASAK
IKAN DI GORENG DENGAN MINYAK YANG SIKIT JE,JANJI MASAK.BALIK-BALIKKAN.ANGKAT DAN LEBIHAN MINYAK TADI KITA GUNAKAN UNTUK MENUMIS BAWANG,LADA-LADA HINGGA SEPARUH LAYU/PAS TU TUANGKAN ATAS IKAN KERING TADI DAN PERAHKAN LIMAU(TELAN AIR LIUQ MASA NI).HIDANGKAN DENGAN NASI PANAZ-PANAZZZ.SELAMAT MENCUBA.

SARAPAN PAGI

INILAH MENU SARAPAN PAGI KL SEKELUARGA.MENIRU MENU DARI ZANA LA NI.TAK MEMBAZIR ROTI,SEDAP LAK TU DAN RINGKAS.ANAK-ANAK SUKA SAMPAI HABIS 1 BANTAL ROTI.TIMA KASIH ZANA ATAS INSPIRASIMU ITU....

Jumaat, 2 Januari 2009

SOM-SOM KAK LONG


DAH LAMA TAK MAKAN SOM-SOM YANG MERUPAKAN KESUKAAN ANAK-ANAK KL.KEBETULAN TEKAK TENGAH SAKIT DAN PERIT,MAKLUMLAH MUSIM KERJA KAWIN,MAIN HENTAM JE MAKAN ITULA,INILAH.HA! BILA DAH SAKIT BARU TAU.YANG ADIK NAK KALER PINK,ABANGNYA PULAK NAK HIJAU.LAYANKAN AJE JANJI NAK MAKAN.HUBBY KL TAK GEMAR SANGAT MAKANAN MANIS JADI TUKANG TENGOK JE.RESEPINYA....ADA NI...TRY LE.


BAHAN-BAHANNYA

120GM TEPUNG BERAS CAP TERATAI(CONFIRM JADI)
300 ML AIR
200ML SANTAN
SECUBIT ATAU BERCUBIT-CUBIT GARAM DAN PERWARNA(OPTION)

SEMUA BAHAN NI DI SATUKAN DALAM PERIUK NON STICK(TAK LEKAT).MASAK HINGGA PEKAT,LEBIH KURANG 6 MINIT GITU.GUNAKAN WISK LEBIH SENANG GAUL.TUANG DALAM ACUAN DAN RATAKAN PERMUKAANNYA.BIARKAN SEJUK.POTONG DAN HIDANGKAN DENGAN AIR GULA PUTIH ATAU MERAH.KALAU SEJUKKAN DULU LAGI SEDAP.


BAHAN-BAHAN AIR GULA
1/2 CWN GULA PASIR
1/2 CWN GULA MERAH
2 CWN AIR
DAUN PANDAN

SEMUA BAHAN DIMASAK HINGGA MENDIDIH.SEJUKKAN BARU TUANG ATAS SOM-SOM TADI..ORANG DULU-DULU SUKA MASUKKAN CENGKIH DLM AIR GULA TU TAPI KL TAK SUKA BAUNYA TU.SO RASA-RASANYA TAK YAH KOT.SELAMAT MENCUBA

Khamis, 1 Januari 2009

MENU RINGKAS KAK LONG


HARI NI KAK LONG MASAK RINGKAS JE SEBAB BANYAK HAL YANG NAK DIBUAT.MASAK SUP AYAM,SAMBAL BELACAN THAI DAN AYAM MASAK KUNYIT.DALAM KEPENATAN TU ADA PULA YANG MINTA BUATKAN MINI KEK UNTUK BEKALAN KE SEKOLAH.SIAPA LAGI KALAU SI PUTERI BONGSU KAK LONG.ADA AKTIVITI MEMBERSIHKAN KELAS.BUATKAN LAH 20 BIJI.RESEPI AYAM MASAK KUNYIT NI TAK BANYAK GUNAKAN BAHAN.CUBALAH YA..

BAHAN-BAHANNYA

DAGING AYAM DIPOTONG KECIL(PERAP DGN KUNYIT,GARAM DAN GORENG)

1 BIJI BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH(POTONG BULAT)

1 BTG LADA MERAH,HIJAU(POTONG MENYERONG)

1 BATANG LOBAK MERAH(PTG MEMANJANG)

4 BATANG KCG PANJANG(PTG PANJANG)

1 PAKET SWEET PEAS

GARAM,SOS TIRAM

CARA-CARANYA.

PANASKAN MINYAK DLM 3 SUDU.MASUKKAN LOBAK MERAH,KACANG PANJANG,KACANG PEAS.BILA DAH SETENGAH MASAK BARU MASUKKAN BAWANG PUTIH DAN BAWANG BESAR.DAN JUGA LADA MERAH,LADA HIJAU,AYAM YANG DAH DIGORENG TADI SERTA GARAM DAN SOS TIRAM.HIDANGKAN.

Selasa, 30 Disember 2008

ROTI CAPATI KAK LONG

SETELAH PENAT SEHARIAN DENGAN AKTIVITI MENGEMAS,HUBBY KAK LONG MINTA BUATKAN CAPATI UNTUK MAKAN MALAM.ANAK-ANAK KAK LONG TAK KISAH MENU APAPUN JANJI MAKAN.MENU NI MUDAH DISEDIAKAN DAN MENGENYANGKAN.MAKAN 2 KEPING JE DAH RASA KENYANG.KAK LONG MASAK KARI AYAM JE.SEBENARNYA CAPATI NI LAUKNYA KARI DAGING CINCANG DENGAN TOMATO,BAWANG,LADA YANG DIPOTONG DADU.JOMLAH CUBA,TRY,TEST.

BAHAN-BAHAN ROTI CAPATI

1/2 KILO TEPUNG ATTA

AIR SECUKUPNYA

GARAM.

SEMUA BAHAN DI ULI HINGGA LEMBUT DAN DI BULAT-BULATKAN.GILING DOH JADI BULAT DAN TIPIS.MASAK ATAS KUALI NON STICK DENGAN API YANG SEDERHANA.TEKAN TEPUNG DGN TUALA YANG BASAH DAN AKAN TERHASILLAH GELEMBUNG-GELEMBUNG ATAS PERMUKAAN CAPATI TERSEBUT.BALIKKAN DAN ULANGI CARA MENEKAP DGN TUALA BASAH TADI.TAK PERLU LAMA SANGAT MASAK CAPATI NI TAKUT JADI KERAS DAN LIAT.

BAHAN-BAHAN KARI

200 GM DAGING CINCANG(REBUS DAN TOS)

BAWANG BESAR DI PTG DADU

LADA MERAH&LADA HIJAU DI PTG BULAT

TOMATO DI PTG DADU

SEDIKIT HALIA

2 SUDU REMPAH KARI DAGING

SANTAN SECUKUPNYA(SUSU CAIRPUN OK)

DAUN KARI & MINYAK

CARA-CARANYA

PANASKAN MINYAK DAN TUMIS DAUN KARI,BWNG,LADA,DAGING,REMPAH,HALIA.

BILA DAH MASAK MASUKKAN SANTAN,TOMATO,GARAM,AIR ASAM DAN SEDIKIT GULA.MASAK PEKAT.

Ahad, 28 Disember 2008

ROTI BAWEAN KAK LONG



MINGGU YANG PALING SIBUK BUKAN SAJA BAGI KL,TAPI SEMUA SURI RUMAH.PERSIAPAN MEMBELI PERALATAN DAN KEPERLUAN ANAK-ANAK SEBELUM MEMULAKAN PERSEKOLAHAN ADALAH AKTIVITI WAJIB SETIAP HUJUNG TAHUN.TUGASAN KL LEBIH BERGANDA KERANA SIBUK MENGEMAS RUMAH....BUKAN NAK RAYA CINA...TAPI NAK PINDAH RUMAH.PROSES PENGUBAHSUAIAN DAH 30% .BANYAK YG PERLU DILAKUKAN...SO LAKUKAN KERJA MENGEMAS SIKIT DEMI SEDIKIT SUPAYA TAK PENAT.MAKA MENU MAKANAN PUN YANG RINGKAS JE.KL TERINGIN NAK MAKAN ROTI BAWEAN,BAHAN-BAHAN PUN DAH ADA..APA LAGI PROJEK ONN.NAK CUBA KE..KL SEDIAKAN RESEPINYA.
BAHAN-BAHANNYA
UNTUK ROTINYA
1/2 KILO TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN MARJERIN CAIR
2 SUDU MINYAK SAPI CAIR
2 SUDU GARAM
AIR SECUKUPNYA
SEMUA BAHAN DI SATUKAN DAN ULI HINGGA LEMBUT.BUAT BEBOLA SEBESAR GENGGAMAN TANGAN DAN GILING NIPIS KEMUDIAN TABURKAN SEDIKIT TEPUNG ATAS PINGGAN MAKAN DAN LETAKKAN DOH YG DI GILING TADI.LETAKKAN INTI KENTANG KEMUDIAN TUTUPKAN DGN SATU LAGI LAPISAN TEPUNG YG DIGILING.TEKAN DENGAN GARPU DI SEKELILING DOH.KELUARKAN PERLAHAN-LAHAN DARI PINGGAN DAN GORENG DGN SEDIKIT MINYAK .GUNAKAN API YG SEDERHANA.BILA AGAK KEKUNINGAN BALIKKAN BHGN SEBELAH DAN GORENG HINGGA MASAK.
UNTUK INTINYA
4 BIJI KENTANG(KUPAS KULIT) DI REBUS DAN DI LENYEK
3 BIJI TELUR
1 BIJI BAWANG BESAR DI PTG DADU
1 BTG CILI MERAH DI PTG KECIL
1 BTG CILI HIJAU DI PTG KECIL
DAUN SOP & DAUN BWNG DIHIRIS HALUS
1/2 KIUB PATI IKAN BILIS
1 SUDU LADA SULAH(OPTION)
SEMUA BAHAN DI SATUKAN DAN DI JADIKAN INTI ROTI...KALAU SUKA PEDAS MASUKKAN CILI PADI PUN BOLEH.KL TAK GUNA GARAM SEBAB PATI IKAN BILIS TU DAH MASIN.TAPI KALAU NAK LETAK GARAM IKUT SUKA....KL ANTI MASIN.
BILA DAH SIAP MAKA DIPOTONG DAN BOLEH DIMAKAN DENGAN CILI SOS.