PUKUL 9 PAGI KAK LONG DAPAT PANGGILAN ADA TEMPAHAN KUIH DAN KEK.MRS.LAI DARI JOHOR JAYA YANG ORDER KUIH NI.PULAK TU NAK KUL 4 PETANG TADI.KALANG KELIBUT SEBAB NAK KENA GI BELI KELEDEK DULU.OH YA,LUPA LAK NAK BAGI TAU NAMA KUIH NI..CUCUR BADAK NGAN KEK GULA HANGUS.MRS.LAI NI DAPAT TAU PASAL KAK LONG DARI KAWAN DIA YANG DULU ORDER KUIH NGAN KL.REZEKI NI TAK LEH TOLAK MAKA TESCOLAH DESTINASI KL SETERUSNYA.NASIB BAIK KELEDEK TU ADA KAT SANA..MURAH PULAK..RM1.98 SEKILO.SLALUNYA RM2.9O.BALIK RUMAH TERUS JE REBUS KELEDEK.PAS TU BUAT KEK GULA HANGUS.MANA NAK MASAK UTK MAKAN TENGAHARI LAGI..JADI SUPERWOMAN SEKEJAP.AKHIRNYA..ALHAMDULILLAH SEMUA BERES.KEPADA IBU-IBU SEMUA SELAMAT MENJALANKAN TUGAS SEMPENA NAIK SEKOLAH ESOK....KL JADI DRIVER SEMULA.....AMBIK,ANTAR,AMBIK,ANTAR.......DEMI ANAK-ANAK BERKORBAN TENAGA.
Ahad, 4 Januari 2009
ORDER LAGI
PUKUL 9 PAGI KAK LONG DAPAT PANGGILAN ADA TEMPAHAN KUIH DAN KEK.MRS.LAI DARI JOHOR JAYA YANG ORDER KUIH NI.PULAK TU NAK KUL 4 PETANG TADI.KALANG KELIBUT SEBAB NAK KENA GI BELI KELEDEK DULU.OH YA,LUPA LAK NAK BAGI TAU NAMA KUIH NI..CUCUR BADAK NGAN KEK GULA HANGUS.MRS.LAI NI DAPAT TAU PASAL KAK LONG DARI KAWAN DIA YANG DULU ORDER KUIH NGAN KL.REZEKI NI TAK LEH TOLAK MAKA TESCOLAH DESTINASI KL SETERUSNYA.NASIB BAIK KELEDEK TU ADA KAT SANA..MURAH PULAK..RM1.98 SEKILO.SLALUNYA RM2.9O.BALIK RUMAH TERUS JE REBUS KELEDEK.PAS TU BUAT KEK GULA HANGUS.MANA NAK MASAK UTK MAKAN TENGAHARI LAGI..JADI SUPERWOMAN SEKEJAP.AKHIRNYA..ALHAMDULILLAH SEMUA BERES.KEPADA IBU-IBU SEMUA SELAMAT MENJALANKAN TUGAS SEMPENA NAIK SEKOLAH ESOK....KL JADI DRIVER SEMULA.....AMBIK,ANTAR,AMBIK,ANTAR.......DEMI ANAK-ANAK BERKORBAN TENAGA.
MENU RINGKAS KAK LONG
INILAH PULA MENU MAKAN TENGAHARI KL SEKELUARGA.KURMA AYAM,SAYUR CAMPUR DAN IKAN KERING TUMIS.RASA-RASANYA SEMUA DAH TAU MASAK LAUK-PAUK NI,CUMA IKAN KERING NI MUNGKIN ADA YANG BELUM CUBA.KAK LONG KALAU MAKAN IKAN KERING NI DENGAN NASI PANAS2,WOW! 1 PINGGAN TAK CUKUP TU TAMBAH NASI LAGI....TAMBAH DEBAB LE.OK NAK CUBA..KE
BAHAN-BAHANNYA
SARAPAN PAGI
Jumaat, 2 Januari 2009
SOM-SOM KAK LONG
DAH LAMA TAK MAKAN SOM-SOM YANG MERUPAKAN KESUKAAN ANAK-ANAK KL.KEBETULAN TEKAK TENGAH SAKIT DAN PERIT,MAKLUMLAH MUSIM KERJA KAWIN,MAIN HENTAM JE MAKAN ITULA,INILAH.HA! BILA DAH SAKIT BARU TAU.YANG ADIK NAK KALER PINK,ABANGNYA PULAK NAK HIJAU.LAYANKAN AJE JANJI NAK MAKAN.HUBBY KL TAK GEMAR SANGAT MAKANAN MANIS JADI TUKANG TENGOK JE.RESEPINYA....ADA NI...TRY LE.
BAHAN-BAHANNYA
120GM TEPUNG BERAS CAP TERATAI(CONFIRM JADI)
300 ML AIR
200ML SANTAN
SECUBIT ATAU BERCUBIT-CUBIT GARAM DAN PERWARNA(OPTION)
SEMUA BAHAN NI DI SATUKAN DALAM PERIUK NON STICK(TAK LEKAT).MASAK HINGGA PEKAT,LEBIH KURANG 6 MINIT GITU.GUNAKAN WISK LEBIH SENANG GAUL.TUANG DALAM ACUAN DAN RATAKAN PERMUKAANNYA.BIARKAN SEJUK.POTONG DAN HIDANGKAN DENGAN AIR GULA PUTIH ATAU MERAH.KALAU SEJUKKAN DULU LAGI SEDAP.
BAHAN-BAHAN AIR GULA
1/2 CWN GULA PASIR
1/2 CWN GULA MERAH
2 CWN AIR
DAUN PANDAN
SEMUA BAHAN DIMASAK HINGGA MENDIDIH.SEJUKKAN BARU TUANG ATAS SOM-SOM TADI..ORANG DULU-DULU SUKA MASUKKAN CENGKIH DLM AIR GULA TU TAPI KL TAK SUKA BAUNYA TU.SO RASA-RASANYA TAK YAH KOT.SELAMAT MENCUBA
Khamis, 1 Januari 2009
MENU RINGKAS KAK LONG
HARI NI KAK LONG MASAK RINGKAS JE SEBAB BANYAK HAL YANG NAK DIBUAT.MASAK SUP AYAM,SAMBAL BELACAN THAI DAN AYAM MASAK KUNYIT.DALAM KEPENATAN TU ADA PULA YANG MINTA BUATKAN MINI KEK UNTUK BEKALAN KE SEKOLAH.SIAPA LAGI KALAU SI PUTERI BONGSU KAK LONG.ADA AKTIVITI MEMBERSIHKAN KELAS.BUATKAN LAH 20 BIJI.RESEPI AYAM MASAK KUNYIT NI TAK BANYAK GUNAKAN BAHAN.CUBALAH YA..
BAHAN-BAHANNYA
DAGING AYAM DIPOTONG KECIL(PERAP DGN KUNYIT,GARAM DAN GORENG)
1 BIJI BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH(POTONG BULAT)
1 BTG LADA MERAH,HIJAU(POTONG MENYERONG)
1 BATANG LOBAK MERAH(PTG MEMANJANG)
4 BATANG KCG PANJANG(PTG PANJANG)
1 PAKET SWEET PEAS
GARAM,SOS TIRAM
CARA-CARANYA.
PANASKAN MINYAK DLM 3 SUDU.MASUKKAN LOBAK MERAH,KACANG PANJANG,KACANG PEAS.BILA DAH SETENGAH MASAK BARU MASUKKAN BAWANG PUTIH DAN BAWANG BESAR.DAN JUGA LADA MERAH,LADA HIJAU,AYAM YANG DAH DIGORENG TADI SERTA GARAM DAN SOS TIRAM.HIDANGKAN.
Selasa, 30 Disember 2008
ROTI CAPATI KAK LONG
SETELAH PENAT SEHARIAN DENGAN AKTIVITI MENGEMAS,HUBBY KAK LONG MINTA BUATKAN CAPATI UNTUK MAKAN MALAM.ANAK-ANAK KAK LONG TAK KISAH MENU APAPUN JANJI MAKAN.MENU NI MUDAH DISEDIAKAN DAN MENGENYANGKAN.MAKAN 2 KEPING JE DAH RASA KENYANG.KAK LONG MASAK KARI AYAM JE.SEBENARNYA CAPATI NI LAUKNYA KARI DAGING CINCANG DENGAN TOMATO,BAWANG,LADA YANG DIPOTONG DADU.JOMLAH CUBA,TRY,TEST.
BAHAN-BAHAN ROTI CAPATI
1/2 KILO TEPUNG ATTA
AIR SECUKUPNYA
GARAM.
SEMUA BAHAN DI ULI HINGGA LEMBUT DAN DI BULAT-BULATKAN.GILING DOH JADI BULAT DAN TIPIS.MASAK ATAS KUALI NON STICK DENGAN API YANG SEDERHANA.TEKAN TEPUNG DGN TUALA YANG BASAH DAN AKAN TERHASILLAH GELEMBUNG-GELEMBUNG ATAS PERMUKAAN CAPATI TERSEBUT.BALIKKAN DAN ULANGI CARA MENEKAP DGN TUALA BASAH TADI.TAK PERLU LAMA SANGAT MASAK CAPATI NI TAKUT JADI KERAS DAN LIAT.
BAHAN-BAHAN KARI
200 GM DAGING CINCANG(REBUS DAN TOS)
BAWANG BESAR DI PTG DADU
LADA MERAH&LADA HIJAU DI PTG BULAT
TOMATO DI PTG DADU
SEDIKIT HALIA
2 SUDU REMPAH KARI DAGING
SANTAN SECUKUPNYA(SUSU CAIRPUN OK)
DAUN KARI & MINYAK
CARA-CARANYA
PANASKAN MINYAK DAN TUMIS DAUN KARI,BWNG,LADA,DAGING,REMPAH,HALIA.
BILA DAH MASAK MASUKKAN SANTAN,TOMATO,GARAM,AIR ASAM DAN SEDIKIT GULA.MASAK PEKAT.
Ahad, 28 Disember 2008
ROTI BAWEAN KAK LONG
MINGGU YANG PALING SIBUK BUKAN SAJA BAGI KL,TAPI SEMUA SURI RUMAH.PERSIAPAN MEMBELI PERALATAN DAN KEPERLUAN ANAK-ANAK SEBELUM MEMULAKAN PERSEKOLAHAN ADALAH AKTIVITI WAJIB SETIAP HUJUNG TAHUN.TUGASAN KL LEBIH BERGANDA KERANA SIBUK MENGEMAS RUMAH....BUKAN NAK RAYA CINA...TAPI NAK PINDAH RUMAH.PROSES PENGUBAHSUAIAN DAH 30% .BANYAK YG PERLU DILAKUKAN...SO LAKUKAN KERJA MENGEMAS SIKIT DEMI SEDIKIT SUPAYA TAK PENAT.MAKA MENU MAKANAN PUN YANG RINGKAS JE.KL TERINGIN NAK MAKAN ROTI BAWEAN,BAHAN-BAHAN PUN DAH ADA..APA LAGI PROJEK ONN.NAK CUBA KE..KL SEDIAKAN RESEPINYA.