Selasa, 8 September 2009

PAU SAMBAL DAN DONUT MERDEKA


ALAHAI BAHANG MERDEKA MASIH ADA LAGI NIE...SEMALAM SEMPAT JUGA KAK LONG SEDIAKAN KUIH UNTUK BERBUKA.PALING MUDAH DAN CEPAT..TARAAA.....DONUT DAN PAU SAMBAL.HA!BESAR MAK DATUK..GEBUS2 MACAM TUKANG ULI.....TAK KUASA BUAT KECIK2..SO LAYANZZZZ
PAU SAMBAL
500 GM TEPUNG ROTI
11 GM YIS MAURIPAN
3 SUDU GULA
1 BIJI TELUR
AIR SUAM SECUKUPNYA
1 SUDU SHORTENING.
CARA2NYA
SATUKAN SEMUA BAHAN KERING,PASTU GAUL DENGAN SHORTENING DAN AIR SUAM.ULI HINGGA DOH TAK LEKAT PADA MANGKUK PENGGULI.TUTUP DENGAN KAIN LEMBAP DAN BIARKAN HINGGA DOH NAIK DUA KALI GANDA.PAS TU ULI LAGI DAN TUNGGU 10 MINIT BARU BENTUKKAN BULAT2 DAN BIARKAN DULU DOH NAIK LAGI.BARU GORENG DENGAN API YANG SEDERHANA.BILA DAH MASAK BELAH BAHAGIAN TENGAHNYA DAN ISIKAN DENGAN SAMBAL TUMIS.
* KLU CAMPURKAN SEBIJI KENTANG REBUS DAN DILENYEK KAT DOH NI BOLEH JUGA SBB PAU ATAU DONUT AKAN JADI LEBIH LEMBUT.TRY LA.

1 ulasan:

s@yangh@sni berkata...

dah lama nak belajar buat pau itu..