Isnin, 27 Julai 2009

KEK PISANG


KEK PISANG NI KAK LONG BUAT MENGIKUT RESEPI DARI BUKU MASAKAN BAKE WITH YEN.MEMANG GEBUS DAN SEDAP.CARA2 PENYEDIAANNYA JUGA MUDAH.KLU ADA YANG BERMINAT NAK ORDER BOLEH JUGA TAPI KAK LONG TAK LOKEK BAGI RESEPINYA JUGA...KLU NAK CUBA BOLEH LA SALIN RESEPI K....LAYANZZZZ
BAHAN2NYA
200 GM PISANG EMAS DILENYEK DULU
150 GM GULA KASTOR
4 BIJI TELUR GRED B (KLU C GUNA 5 BIJI)
10 GM OVALLATE
230 GM TEPUNG GANDUM
3 GM BAKING SODA
2 GM BAKING POWDER
125 ML SUSU SEGAR
100 ML MINYAK
SECUBIT GARAM
1 SUDU ESEN VANILLA
CARA2NYA
SATUKAN SEMUA BAHAN KECUALI PISANG,MINYAK DAN ESEN VANILLA.
PUKUL HINGGA KEMBANG DAN GEBU.
KEMUDIAN MASUKKAN PISANG LENYEK DAN ESEN VANILLA.
MATIKAN MIXER DAN TUANGKAN MINYAK SERTA GAULKAN SECARA MANUAL DENGAN GUNAKAN SPATULA.KAUP BALIKKAN ADUNAN HINGGA RATA.
BAKAR DALAM OVEN SELAMA 35 MINIT DENGAN SUHU 180-200 ' C.
KAK LONG GUNAKAN LOYANG 9X9.SENANGKAN....