Sabtu, 5 September 2009

PUFF RAMADHAN



DALAM KESIBUKKAN MENYIAPKAN TEMPAHAN BISKUT RAYA SEMPAT LAGI NAK BUAT KUIH UNTUK BERBUKA PUASA...TAK SANGGUP NAK BELI JE HARI2...SEKARANG HARGA KUIH DAH NAIK DARI 3 BIJI RM 1 TERUS JE JADI 5 KEPING RM 2...NAK BUAT MACAMMANA,GULA PUN SUSAH NAK DAPAT...
PUFF NI KAK LONG BUAT LEBIH SEBAB NAK SEDEKAH KAT JIRAN2.KALAU NAK CUBA COPY LA RESEPI NI YA...LAYANZZZ JE.


BAHAN2 KULIT PUFF

200 GM BUTTER YANG SEJUK
500 GM TEPUNG GANDUM
1 SUDU SHORTENING
SECUBIT GARAM DAN AIR SEJUK SECUKUPNYA

SEMUA BAHAN2 NI DIGAUL JADI MACAM HABUK ROTI.LEPAS TU TUANGKAN AIR SEJUK DARI DLM PETISEJUK TU.GAUL RATA HINGGA ADUNAN JADI DOH YANG LEMBUT DAN MUDAH DI GILING.BUNGKUS DENGAN PLASTIK DAN SIMPAN DALAM PETISEJUK LEBIH KURANG 1 JAM.
DAH CUKUP 1 JAM BARULAH BOLEH DIGILING DAN BUAT MACAM GILING EPOK2.BUBUH INTI DAN KELIM.ATUR DALAM LOYANG DAN SAPUKAN DENGAN KUNING TELUR DAN BAKAR SELAMA 15-20 MINIT DENGAN SUHU 170' C.
PASAL INTI TU SUKA HATILAH NAK LETAK DAGING KE,NAK BUAT INTI TELUR KE ATAU LETAK SAYUR2AN.TERSERAHLAH IKUT CITARASA MASING2.SELAMAT MENCUBA.