Jumaat, 2 Januari 2009

SOM-SOM KAK LONG


DAH LAMA TAK MAKAN SOM-SOM YANG MERUPAKAN KESUKAAN ANAK-ANAK KL.KEBETULAN TEKAK TENGAH SAKIT DAN PERIT,MAKLUMLAH MUSIM KERJA KAWIN,MAIN HENTAM JE MAKAN ITULA,INILAH.HA! BILA DAH SAKIT BARU TAU.YANG ADIK NAK KALER PINK,ABANGNYA PULAK NAK HIJAU.LAYANKAN AJE JANJI NAK MAKAN.HUBBY KL TAK GEMAR SANGAT MAKANAN MANIS JADI TUKANG TENGOK JE.RESEPINYA....ADA NI...TRY LE.


BAHAN-BAHANNYA

120GM TEPUNG BERAS CAP TERATAI(CONFIRM JADI)
300 ML AIR
200ML SANTAN
SECUBIT ATAU BERCUBIT-CUBIT GARAM DAN PERWARNA(OPTION)

SEMUA BAHAN NI DI SATUKAN DALAM PERIUK NON STICK(TAK LEKAT).MASAK HINGGA PEKAT,LEBIH KURANG 6 MINIT GITU.GUNAKAN WISK LEBIH SENANG GAUL.TUANG DALAM ACUAN DAN RATAKAN PERMUKAANNYA.BIARKAN SEJUK.POTONG DAN HIDANGKAN DENGAN AIR GULA PUTIH ATAU MERAH.KALAU SEJUKKAN DULU LAGI SEDAP.


BAHAN-BAHAN AIR GULA
1/2 CWN GULA PASIR
1/2 CWN GULA MERAH
2 CWN AIR
DAUN PANDAN

SEMUA BAHAN DIMASAK HINGGA MENDIDIH.SEJUKKAN BARU TUANG ATAS SOM-SOM TADI..ORANG DULU-DULU SUKA MASUKKAN CENGKIH DLM AIR GULA TU TAPI KL TAK SUKA BAUNYA TU.SO RASA-RASANYA TAK YAH KOT.SELAMAT MENCUBA