Rabu, 25 Februari 2009

APAM SUSU


APAM SUSU NI KAK LONG BELAJAR DENGAN KAWAN YANG BERNIAGA MAKANAN.BAIK SUNGGUH KAWAN KAK LONG TU YANG TAK LOKEK ILMU MEMASAK .OK KITA TENGOK RESEPINYA.LAYANZZZ.
BAHAN2NYA
1/2 PAKET YIS MAURIPAN
1/2 CAWAN SUSU PEKAT
SEDIKIT GULA PASIR(KLU NAK MANIS LAGI)
AIR SECUKUPNYA(ANGGARAN 4 CAWAN)
SEMUA BAHAN DIATAS DI SATUKAN SELAMA BEBERAPA MINIT HINGGA BERBUIH.
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
SECUBIT GARAM
KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG DAN GARAM KE DALAM AIR SUSU DAN YIS TADI.GAUL RATA DAN PASTIKAN TIDAK TERLALU PEKAT.AMBIL ANGGARAN 1/2 CAWAN ADUNAN INI UNTUK DICAMPURKAN DENGAN SERBUK KOKO.PERAP SEKEJAP ADUNAN INI.BILA NAIK SIKIT BOLEHLAH TUANG DALAM ACUAN ATAU LOYANG.TUANG SETENGAH ACUAN SAJA DAN TUANG SESUDU ADUNAN BERCOKLAT DI TENGAH2 SEBAGAI HIASAN DAN KUKUS SELAMA 15 - 20 MINIT.BILA DAH SEJUK KELUARKAN DARI ACUAN DAN DIMAKAN DENGAN KELAPA.

3 ulasan:

Linda berkata...

mmg gebusla ank2 KL!...keje asyik wat makanan jek!...KL tlg as jaga icha la, kasi dia gebus skit!...hehehe...

Ummu Aqil berkata...

nampak gebu je...mesti sedap nih...

S@Y@NGH@SNI berkata...

dah lama cari resepi wat apam ni.
boleh try lepas nie..
ada minta akak ipar ajarkan..
tapi bila buat tak gebu macam yang kak long buat nie...