Ahad, 4 Januari 2009

MENU RINGKAS KAK LONG



INILAH PULA MENU MAKAN TENGAHARI KL SEKELUARGA.KURMA AYAM,SAYUR CAMPUR DAN IKAN KERING TUMIS.RASA-RASANYA SEMUA DAH TAU MASAK LAUK-PAUK NI,CUMA IKAN KERING NI MUNGKIN ADA YANG BELUM CUBA.KAK LONG KALAU MAKAN IKAN KERING NI DENGAN NASI PANAS2,WOW! 1 PINGGAN TAK CUKUP TU TAMBAH NASI LAGI....TAMBAH DEBAB LE.OK NAK CUBA..KE
IKAN KERING TUMIS
BAHAN-BAHANNYA
4-6 EKOR IKAN KERING KEMBUNG(CUCI TAPI JGN RENDAM TAU)
2 BIJI BAWANG BESAR DIPOTONG BULAT
2 BATANG CILI HIJAU
2 BATANG CILI MERAH
4 BATANG CILI PADI(NAK PEDAS NI)
LIMAU SAMBAL IKUT SUKA
CARA-CARA MASAK
IKAN DI GORENG DENGAN MINYAK YANG SIKIT JE,JANJI MASAK.BALIK-BALIKKAN.ANGKAT DAN LEBIHAN MINYAK TADI KITA GUNAKAN UNTUK MENUMIS BAWANG,LADA-LADA HINGGA SEPARUH LAYU/PAS TU TUANGKAN ATAS IKAN KERING TADI DAN PERAHKAN LIMAU(TELAN AIR LIUQ MASA NI).HIDANGKAN DENGAN NASI PANAZ-PANAZZZ.SELAMAT MENCUBA.

Tiada ulasan: